Tips om veilig thuis te werken

De afgelopen tijd is, om meerdere redenen, het aantal mensen dat thuiswerkt aanzienlijk toegenomen. Het coronavirus speelde hierbij een rol, maar ook het feit dat thuiswerken zowel voor werkgevers als werknemers veel voordelen te bieden heeft. Verder is het aantal zzp’ers in Nederland de afgelopen twee decennia enorm toegenomen. Ook dit heeft een impuls gegevens aan de groei van het aantal thuiswerkers.

Ben jij ook een werknemer of zzp’er die veel thuis aan het werk is, al dan niet in je eigen kantoor? Of ben je werkgever en heb je personeel in dienst dat zo nu en dan of vaker thuis werkzaam is? Dan kun je vast wel iets met deze tips om op een veilige manier vanuit huis te werken.

Schakel een ICT-expert in om de veiligheid van jouw bedrijf uit te lichten

Hét startpunt om thuis optimaal veilig te kunnen werken, is om een ICT-expert, zoals DVD-ICT, jouw computersysteem te laten screenen. Door het inschakelen van een specialist van DVD-ICT weet je precies waar de zwakke punten zitten in jouw ICT-beveiliging en kun je preventief ingrijpen om je systeem volledig te beveiligen. Aarzel dus niet om DVD-ICT in te schakelen voor een grondige veiligheidscontrole!

Zorg ervoor dat je vanuit een beschermde online omgeving werkt

Werk je (veel) vanuit huis? Zorg er dan sowieso voor dat je altijd vanuit een veilige online werkomgeving aan de slag gaat. Dit betekent dat bijvoorbeeld werken in een cloud omgeving die met een twee-staps-authenticatie beschermd is. Of een beveiligde werkomgeving, waar je moet inloggen om op het bedrijfsportal te komen. Door te kiezen voor optimale online veiligheid voorkom je dat internetcriminelen kunnen inbreken in jouw omgeving of bedrijfsgegevens, belangrijke data of persoonlijke informatie kunnen onderscheppen.

Beveilig documenten met gevoelige informatie goed

Documenten die gevoelige informatie bevatten, moet je voor optimale veiligheid zeker niet versturen via de mail en ook niet op een USB-stick zetten. De kans op uitlekken is te groot als je dit doet. Zorg er daarom voor dat je gevoelige documenten alleen via een beveiligde encryptie deelt met anderen. En dat je deze documenten niet op losse devices opslaat. Zo weet je zeker dat mensen met slechte bedoelingen belangrijke data, mails en gegevens niet in handen kunnen krijgen.