Het kopen van een beamer en projectiescherm: aandachtspunten

Of het nou voor presentaties op de werkvloer is, les geven, of thuis een filmpje kijken, bij het aanschaffen van een beamer en een projectiescherm zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo zijn er vooral een paar technische aspecten belangrijk voor het kopen van de juiste beamer en het juiste projectiescherm. In dit artikel vertellen we je hier meer over zodat jij in één keer weet waar je op moet letten. 

De lichtopbrengst (beamer)

Beamers werken over het algemeen het beste in een donkere ruimte, dan komt het beeld het meest tot zijn recht. Maar beamers verschillen hierin ook wel van kwaliteit. Het is daarom van belang om te kijken naar de lichtopbrengst van de beamer, dit wordt gemeten in ANSI lumen. De hoeveelheid ANSI lumen indiceert eigenlijk hoe goed de beamer om kan gaan met de hoeveelheid licht in de kamer. De vuistregel is dat in een ruimte met normale verlichting, een beamer nodig is met een lichtopbrengst van minimaal 2.500 ANSI lumen.

Het projectiescherm

Een beamer werkt het best in combinatie met een projectiescherm. Tegenwoordig worden er verschillende soorten projectieschermen aangeboden op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld elektrische projectieschermen, welke zijn uitgerust met elektromotoren om in- en uit te rollen. Deze worden dan bediend met een afstandsbediening of wandschakelaar. Maar je hebt ook nog steeds de handbediende projectieschermen. Deze kan je handmatig in- en uit rollen en kan je dus ook stoppen op elk gewenst punt. Vaak makkelijk in gebruik!

De afstand tussen beamer en projectiescherm

De projectie afstand, de afstand tussen de lens van de beamer en het projectiescherm is erg belangrijk voor de kwaliteit van het beeld. De juiste afstand hangt af van het type beamer. Zo zijn er beamers die op 3 meter van het scherm moeten hangen maar ook beamers die het beste projecteren met 4 meter afstand. Bekijk dus voor het aanschaffen van de producten even hoe deze afstand in jouw gewenste ruimte valt en welke beamer je dus hier voor kan kopen. Voor meer informatie per beamer/projectiescherm neem dan een kijkje op deze website.